Vader Kees over zijn zoon Caper (9 jaar)
“Mijn zoon roept steeds vaker ‘Ik kan het niet’ als hij geconfronteerd wordt met nieuwe of moeilijke dingen. Dit begint zijn zelfvertrouwen te beïnvloeden en ik maak me zorgen dat hij hierdoor misschien uitdagingen uit de weg gaat. Hoe kan ik hem beter ondersteunen zodat hij meer vertrouwen krijgt in zijn eigen kunnen en uitdagingen durft aan te gaan?”
De negen-jaarsfase is een belangrijke periode in de ontwikkeling van een kind. Kinderen beginnen in deze fase meer bewust te worden van hun eigen capaciteiten en vergelijken zichzelf vaker met anderen. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen op deze leeftijd onzekerheden ontwikkelen en bang zijn om fouten te maken.
Wat heeft het kind te leren?
De emoties en gevoelens van het kind gaan ‘op avontuur’. Hij ervaart gevoelens die voor hem nog onbekend zijn en heeft behoefte aan uitleg daarover. Het kind heeft support nodig wanneer iets niet lukt. Een negenjarige kijkt kritisch en zal dus van de ene op de andere dag ontdekken dat hij bijvoorbeeld niet goed kan rekenen. Een kind dan dan begeleiding of les gebruiken. ‘Ik kan geen min sommen maken.’ = we vragen de leerkracht om hulp, zodat we thuis kunnen oefenen met de min sommen.
Als ouder en professional is het belangrijk het kind te helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Een aanpak kan zijn om samen te werken aan het stellen van haalbare doelen. Door positieve bevestiging en het bieden van geduldige ondersteuning kunnen ouders en professionals de kinderen helpen om een groeimindset te ontwikkelen, waarbij ze leren dat fouten maken een onmisbaar onderdeel is van het leerproces en dat vaardigheden kunnen verbeteren door oefening en doorzettingsvermogen.
‘Geef het kind wortels om te groeien en vleugels om te vliegen.’